Stefan van der Stigchel

Keynote - Zo werkt aandacht

Keynote: Zo werkt aandacht

Advertenties, verkeerslichten, banners, etalages en pushberichten: de strijd om onze aandacht wordt steeds heftiger. Soms staat er weinig op het spel, soms is het een zaak van leven of dood. Maar hoe werkt aandacht eigenlijk? Waarom vallen sommige dingen meteen op en andere helemaal niet? 

Stefan van der Stigchel laat zien hoe we informatie verwerken, waarom we zoveel meer zien dan we denken en welke gevolgen dat heeft voor ons dagelijks leven. Hij beschrijft verschillende technieken waarmee je aandacht kunt sturen en hoe aandachtsarchitecten (zoals reclamemakers, ontwerpers van vliegvelden en web­sitebouwers) die inzetten in ons voor-­ én nadeel. Hij opent je de ogen voor een belangrijk onderdeel van ons bestaan: aandacht bepaalt immers wat je van de wereld om je heen meekrijgt. 

Stefan van der Stigchel

is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht en hoofd van het AttentionLab, dat onderzoekt hoe aandacht en visueel bewustzijn onze perceptie van de wereld beïnvloeden. Hij is een veelgevraagd spreker, zowel voor lezingen als in de media, en is daarnaast lid van De Jonge Akademie, een platform van jonge topwetenschappers. Zijn boek 'Zo werkt aandacht' kwam in 2016 uit bij Maven Publishing en zal in januari 2019 wereldwijd verschijnen bij MIT Press. Zijn boek 'Concentratie' is in 2018 verschenen en in 2020 verschijnt zijn derde boek, 'Grip op je aandacht'.

Download gratis zijn artikel uit het Tijdschrift voor Ontwikkekeling in Organisaties

 


Terug naar het overzicht