De sprekers

De keynotes en de sessiehouders zijn aan de hand van het thema op basis van hun expertise geselecteerd. Zij zijn voorgedragen door de redactieleden van het TvOO en uit suggesties van de beroepsverenigingen Develhub en NOBTRA.

 

 

Sari van Poelje

Sessie - Zonder emotie geen transformatie

Zonder emotie geen transformatie

Als we het over transformatie in organisaties hebben kunnen we drie niveaus onderscheiden: structurele, relationele en culturele transformatie. In de jaren 90 ging het met name om structurele verandering, bijvoorbeeld business process redesign, en deden alsof er geen emoties bij kwamen kijken. In de jaren 2000 ging het met name om relationele verandering, bijvoorbeeld nieuwe vormen van samenwerking, en kwamen er meer emoties in beeld. Met name het onderzoek naar weerstand tegen verandering. Nu weten we dat transformationele verandering co-creatie vergt op alle niveaus. En dat duurzame culturele verandering veel emotionele intelligentie vergt.

Maar wat voor soort emoties komen boven bij transformatie? Emoties zijn eigenlijk een indicatie van onvervulde behoeftes in verandering. Met name boosheid is nodig als energie voor verandering. Wij onderscheiden daarbij authentieke emoties en racket emoties. In de regel hebben we het over vier basis emoties: vreugde, verdriet, boosheid en angst. En die kunnen authentiek zijn, naar gelang de context, of racket gevoelens zijn. Iedere emotie vergt een andere respons om te leiden tot transformatie.

In deze workshop gaan we het hebben over het verschil tussen authentieke en racket emoties nodig voor verandering, en welke respons leidt tot duurzame transformatie.

Sari van Poelje

heeft 35 jaar ervaring als internationale executive en teamcoach en is een expert op het gebied van agile business innovatie. Sari is de directeur van Intact Academy, gericht op het geven van geaccrediteerde TA training aan coaches en consultants in 14 verschillende landen, en was 23 jaar directeur bij verschillende multinationals.

Sari werkt als consultant voor multinationals, familiebedrijven en start-ups in een breed scala van industrieën. Vanuit haar eigen ervaring als directeur bij multinationals als Shell, Emi music, KLM en ASML coacht ze leiders en leiderschapsteams om wendbare structuren, inspirerende samenwerking en innovatieve culturen te creëren. Ze is een TSTA-O, PCM trainer en coach, NOBCO-EMCC geaccrediteerde Master coach en heeft Master’s als systemische teamcoach en als supervisor. Sari heeft talloze artikelen en boeken gepubliceerd over leiderschap, coaching en organisatieverandering. 


Terug naar het overzicht