De sprekers

De keynotes en de sessiehouders zijn aan de hand van het thema op basis van hun expertise geselecteerd. Zij zijn voorgedragen door de redactieleden van het TvOO en uit suggesties van de beroepsverenigingen Develhub en NOBTRA.

 

 

Pieternel Groeneveld

Sessie - Het herkennen en stimuleren van psychologische veiligheid

Het herkennen en stimuleren van psychologische veiligheid

In deze workshop vertel ik meer over de resultaten van mijn empirisch wetenschappelijk onderzoek naar het herkennen en stimuleren van psychologische veiligheid onder organisatiecoaches. Ook ervaar je zelf waarom het stimuleren van psychologische veiligheid niet vanzelf gaat.  

Volgens diverse onderzoeken is psychologische veiligheid het fundament van een lerende organisatie en draagt deze naast leren ook bij aan innovatie en prestatie binnen een organisatie. Toch wordt er nog pijnlijk vaak gezwegen in organisaties. Naar mijn idee een ‘call for action’ voor iedereen die met groepen werkt en een stimulerende leeromgeving wil creëren. 

Het probleem is dat psychologische veiligheid niet met het blote oog zichtbaar is. Wat wel zichtbaar is, zijn gedragingen van een groep, die zich psychologisch (on)veilig voelt. 

Maar hoe kan je als (organisatie)coach deze gedragingen herkennen? En welke interventies kan je inzetten om psychologische veiligheid te stimuleren?

Pieternel Groeneveld

is HR Business Partner binnen ProRail. Hiervoor was zij HR-adviseur, trainer en (loopbaan)coach voor verschillende organisaties. Bij ProRail coacht en adviseert zij managers bij (talent)ontwikkel- en verandervraagstukken op individueel-, team- en afdelingsniveau. Ter afsluiting van haar Master Organisatiecoaching (Organizational Learning & Development) en vanuit haar fascinatie voor ontwikkelen en het reduceren van onmacht in organisaties heeft zij een empirisch wetenschappelijk onderzoek gedaan onder organisatiecoaches naar het herkennen en stimuleren van psychologische veiligheid in groepen.


Terug naar het overzicht