Marjan Slob

Hersenen, experts en de liefde

Hersenen, experts en de liefde

Op deze Valentijnsdag wil ik het graag hebben over liefde, en het belang van liefde voor leren. 
Liefde is niet zo gemakkelijk te definiëren en kent ook vele verschijningsvormen. Maar wat liefde volgens mij in ieder geval veronderstelt, is openheid – en het vertrouwen dat juist die openheid je mooie dingen zal brengen.
Dit soort openheid past niet zo goed in de aanpak van de hersenwetenschap. Hersenwetenschap kan, als vorm van biowetenschap, heel interessante feiten aan het licht brengen over het lerende brein. Maar wil die kennis in de praktijk echt gaan werken, dan is er nog iets anders nodig – iets wat je misschien wel liefde zou kunnen noemen.
In mijn lezing wil ik hersenwetenschap brengen als een vorm van expertise. Ik zal vertellen hoe die expertise tot stand komt, wat daar waardevol aan is – en wanneer je die toch los moet laten. Uit naam van de liefde.

 

Marjan Slob

Marjan Slob is zelfstandig filosoof, essayist, spreker, en columnist van de Volkskrant. Haar interesse is heel breed: ze heeft geschreven over zulke uiteenlopende zaken als technologie, fantasie, privacy, voedsel, hersenen, en democratie. Marjan schreef onder meer Foute fantasieën: kleine filosofie van de ontvankelijkheid. In dat boek onderzoekt ze waarom ze zo wordt gegrepen door de Bouquetreeks, terwijl ze ook wel weet dat het romantische kitsch is. In haar meest recente boek "Hersenbeest: filosoferen over het brein en de menselijke geest" verkent Marjan wat hersenwetenschappen te bieden hebben aan mensen die zichzelf willen begrijpen, maar ze beschrijft ook wat je met de hersenwetenschappen niet zo goed in beeld krijgt van je menselijkheid. Ze won er de Socrateswisselbeker mee voor het meest toegankelijke en prikkelende filosofieboek.


Terug naar het overzicht