De sprekers

De keynotes en de sessiehouders zijn aan de hand van het thema op basis van hun expertise geselecteerd. Zij zijn voorgedragen door de redactieleden van het TvOO en uit suggesties van de beroepsverenigingen Develhub en NOBTRA.

 

 

Aukje Nauta

Keynote - Nooit meer doen alsof.

Nooit meer doen alsof.

Schaamte als krachtbron voor leren & veranderen.

Waarom komen mensen op het werk soms zo lastig in beweging? Waarom leren ze niet, waarom – ondanks alle snelle (technologische) ontwikkelingen - ontwikkelen ze niet méé, wat is toch die ‘weerstand tegen verandering’ die zoveel mensen vertonen?

Die weerstand zou wel eens sterk te maken kunnen hebben met… schaamte. De schaamte dat je niet meer mee kan, dat je het niet meer snapt, dat het allemaal te moeilijk voor je wordt. En dan is het makkelijker om in opstand te komen dan om je tekorten onder ogen te zien.

Stel nu dat mensen hun ‘veranderschaamte’ niet langer wegdrukken maar als bevrijdend zouden ervaren? Als heuse krachtbron?

Tijdens haar lezing stimuleert Aukje Nauta om schaamte te leren herkennen en benutten. Dat doet ze met een mix van wetenschappelijk onderzoek, pijnlijk herkenbare, alledaagse voorbeelden op en buiten de werkvloer, persoonlijke onthullingen en praktische oefeningen. Daardoor kunnen deelnemers na afloop van de lezing schaamte als krachtbron omarmen; en hebben organisaties praktische handvatten voor de ontwikkeling van zichzelf én hun mensen.

Aukje Nauta

Aukje Nauta is psycholoog, spreker en schrijver. Haar jongste boek is Nooit meer doen alsof. Denk je schaamte om en maak het je kracht. Aan de Universiteit Leiden is ze hoogleraar organisatiepsychologie, een bijzondere leerstoel mogelijk gemaakt door opleidingsinstituut Sioo. Tot 2022 was ze partner van Factor Vijf Organisatieontwikkeling. Werkte bij TNO en Randstad en was vier jaar lang kroonlid van de SER.


Terug naar het overzicht